Viden om
Caviar

Viden om
Caviar

Hvad er caviar?

Caviar er umoden rogn fra fiskearten stør. De mest kendte typer af caviar er Baerii, Beluga, Oscietra og Sevruga og kommer grundet størartens kønsmodenhed i forskellige prisklasser

  • Baerii – stammer fra den sibiriske stør (Acipenser Baerii) som lever naturligt i det nordlige Sibirien. Den Sibiriske Stør er klar til at levere caviar når den er 6-8 år og opnår en vægt på 10-12 kg
  • Beluga – stammer fra det Kaspiske hav. Huso Huso-støren er som den eneste stør art en rov fisk. Huso Huso bliver først kønsmoden omkring 18-års alderen. På grund af dens mange års kønsmodning er det også dem mest kendte og dyreste caviar
  • Oscietra  – stammer fra den Russiske stør (Acipenser Gueldenstaedti).  Den Russiske stør er klar til at levere caviar, når den er 12-16 år og opnår en vægt på 16-20 kg
  • Sevruga – er den mindste stør art stjernehusen el. stjernestøren (Acipenser stellatus). Caviaren herfra har imidlertid den stærkeste smag

Vi forhandler Baerii og Oscietra fra den danske producent Lyksvad – Danmarks eneste caviar producent

Staves Caviar med K eller C?

Ifølge en EU bestemmelse staves rogn fra stør med C
hvor andre typer fiskerogn f.eks. laks, ørred eller stenbidder staves med K.
Så ægte caviar kendes på at være staves med et C

Nyttige fif

Brug aldrig metal på caviaren, det giver nemlig en en metallisk smag. Perlemor eller anden ikke-metallisk ske er perfekt

10-15 gram per person er en ok mængde, hvis man blot vil have en lille smagning til aperitif

Læg caviaren på en knyttet hånd i det bløde punkt mellem tommel- og pege finger. Menneskets hud har den rette kropsvarme til at frigive aromaen i caviaren

Pres æggene op i ganen med tungen
Baerii caviar fra Lyksvad åben dåse med perlemors ske
Oscietra Caviar fra Lyksvad med perlemors ske

Baerii vs Oscietra

Baerii støren – også kaldet den Siberiske stør eller Acipenser Baerii –  giver en caviar som har en fyldig og cremet smag, som man ellers kun finder i Beluga caviar

Æggene er silkebløde og smelter på tungen, hvorefter der efterlades en blid umami smag. Baerii støren har levet naturligt i farvande i og omkring Rusland og Iran, ligesom størarterne Beluga og Oscietra

Baerii caviaren er også den mest brugte caviar i verden, og man kan således opleve den på restauranter verden over. Støren er 7-8 år ved slagtning. Rogn-størrelse fra 2.7-2.8 mm. Smagen er blød, fyldig, let saltet. Farven er dyb sort med grå toner

Oscietra støren –  den russiske stør (Acipenser gueldenstadtii). Caviaren er en mellemstor fast perle med mørk korn med en olivengrøn eller guldbrun farve. Oscietra har en let nøddesmag med masser af dybde og fyldighed og en blød lang eftersmag

Oscietra er connoiseurens caviarvalg

Opbevaring

Opbevar den i køleskabet mellem 2-5 grader. Giv den ilt og 10 minutter efter åbning, inden du vil spise den

Lyksvad caviar har en holdbarhed på ca. 1 måned, sommetider lidt længere og indeholder ikke tilsætningsstoffer. Det er et 100 % naturligt produkt, der værner om den ægte råvare

Anden caviar med konserveringsmidler kan holde sig ca. 3-4 måneder

Lyksvad Caviar hos MyChampagne.dk